Турбопопулизъм в действие

430x287

Слушам по радиото Бареков бил в работническа фабрика, пълна с работници, и всички щяли да гласуват за него. Бил само на 4 процента от ГЕРБ и ако било вярно твърдението, че Яне Янев и Борисов били сключили таен пакт относно предстоящите избори, то това би било голямото падение на ГЕРБ и партията му щяла да стане втора политическа сила. Скандално известният бивш журналист и начинаещ псевдо-политик пак е яхнал гребена на популистката вълна, макар че, май въобще не е слизал от нея.

Разбира се популизма е популярно явление по време на избори и много политици се изкушават от измамния му чар. Гръмки фрази, силни думи, пламенни речи и обещания. Но при все, че популизма е толкова примамлив за политиците, истинските такива във време на трудност, изпитания и предизвикателства са тези, които остават умерени и трезви в преценките си. Те назовават нещата с истинските им имена и избягват да сложат розовите очила на популизма, като не се страхуват да поемат отговорност и да предложат трудни и болезнени решения. А ние имаме новоизлюпен политик със, меко казано, съмнителна компетенция и качества за такъв, и издигащ реториката на популизма до нови висини. Прокламациите му, колкото абсурдни и смешни да изглеждат на пръв поглед, са и толкова опасни. Това са действия изцяло насочени към един електорат, който години наред бива брутално и безпардонно използван. Години наред силното разочарование преминаващо в отвращение към политическия елит, се изразяваше в една тенденция на растяща незаинтересованост и липса на гражданска активност от страна на огромна маса българи. Последствието от всичко това означаваше едно нещо – ниска избирателна активност.  И именно заради тази ниска избирателна активност, точно този електорат, предразположен към зависимости, продължава да е значим фактор в избирането на властта – власт, която за 25 години преход не допринесе нищо съществено за благото на обществото.

Единственият позитив за целият пост-тоталитарен период, без съмнение, е влизането на България в ЕС и НАТО. Който е имал възможността да пътува до Европа е видял съществената разлика в стандарта на живот, и не случайно у нас еврооптимизма си остава така силен, въпреки възхода на скептицизма в т. нар. ‘Стара’ Европа . Има само един сигурен начин да спрем това явление, чийто олицетворение е Бареков. А именно – тези които заплашват и рекетират и поставят невинни хора в зависимост, и тези които се продават за 50 лева, и вярват на празни обещания и лъжи. Какъв е начина? Като осъзнаем какви са последствията от тази повсеместна апатия и ниска избитарелна активност. Истината е, напук на популистите и техните скрити мотиви, да упражняваме правото си на глас по често.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s