Теория на контрастите: Европа, БГ и техният дневен ред.

България е пълноправен член на ЕС. Заедно сме в един отбор, в една общност. И съответно би трябвало заедно да преодоляваме предизвикателствата. Кризата в Украйна е едно такова предизвикателство и придържайки се към здравия разум и принципност, Европа категорично се противопоставя на грандоманските амбиции на Путин, в това число и ние, слушайки президента Плевнелиев (но не и правителството). Не трябва да си завършил докторат за да разбереш, че основен коз на Русия в цялата тази работа са нейните неизчерпаеми енергийни ресурси и голямата зависимост на Европа от тях. Логиката следва, че за да се противодейства успешно, а и каквито и наложени санкции да имат реален ефект, е съвсем очевидно усилията да бъдат насочени към “обезвреждане на енергийното оръжие” на Русия. 
И Европа действа, както виждаме от статията по долу. Но какво правим ние с този “Южен поток”. Виждаме какво става в Украйна, когато си изцяло енергийно зависим. Нали уж трябва да гледаме голямата картина, по-надалече, да мислим по-стратегически. Нали уж всички са съглсни с идеята за енергийна независимост и диверсификация, от там дори и логиката за по ниски енергийни разходи. (факт е братска Русия ни продава един от най-скъпия газ в Европа, в което нищо братско не виждам). И така ли ще борим диверсификацията, като още повече се вплетем в руска зависимост. Това ли разбираме под лоялност и единомислие – концепции от съществена важност за Европа в сегашния труден момент. Твърденията за многото работни места са си само такива – твърдения. Няма истински дебати, никаква конкретика или икономическа обосновка. Или каквито и ползи да има, погледнато в дългосрочен план, и то в контекста на членството ни в ЕС, ще имаме по скоро ползички за малък кръг от хора, и сериозни неизгоди за останалите.
Добре дошли в страната на популистите. За това, Слава Богу, 25 май идва и е време да покажем, че от популисти ни е дошло до гуша. Не искаме сладки приказки и нищоправене, искаме действия в правилната посока. Посока свързана с болезнени реформи – обявяване безкомпромисна война на корупцията в съдебната система и медийният монопол. И който се нагърби да спечели тази война, та дори с цената на саможертва, трябва да е сигурен че в дългосрочен план ще остави исторически позитивна следа.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/05/09/2295831_indipendunt_g7_ima_plan_za_obezvrejdane_na_energiinoto/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s